Tavoitteena suuri tiiveys

Päätöksemme suunnitteluvaiheessa suuren tiiveyden aikaansaamiseksi.

Kolmen metrin kerroskorkeus.

Päätimme rakennuttaa talon 3 m:n kerroskorkeudella jotta kaikki tekniikka saataisiin höyrysulun alapuolelle.

Alakerroksen osalta se tarkoittaa sitä, että välipohjan, paikalla valettu betonilaatta, vie korkeudesta 20 cm ja valumuotin pohjalle asetettu 3 cm:n xps joka estää yläkerran lattialämmityksen lämmittämästä alapuolellaan olevaa tilaa vie 3 cm. Eli vapaata tilaa on 250 cm korkeissa huoneissa 27 cm ja 220 cm korkeassa pesuhuoneessa ja saunassa 67 cm josta alaslasku ja lämpöeriste vie noin 17 cm jolloin eristetyille ilmastointiputkistolle jää tilaa n. 50 cm. Ahdasta on mutta mahtunee myös vaaditut ristiin viennit.

Yläkerrassa sivuseinien vieressä huonekorkeus on 160 cm ja talon keskiosalla 250 cm. Keskiosassa kattotuolin ja höyrysulun alle ja alaslasku rakenteiden yläpuolelle jää n. 2 m leveä ja 30 cm korkea tila ilmastointiputkille ja muulle tekniikalle. Tila on riittävä myös halkaisijaltaan 125 mm:n eristetyille tuloilmaputkille.

Höyrysulun läpi vain välttämättömät

Talon asuinosan höyrysulussa on vain kolme merkittävää läpäisyä. Savupiippu, viemärin tuuletusputki ja liesituulettimen poistoputki, joka on ongelmallisin. Lisäksi läpi tulee noin 10 sähköjohtoa jota kaikki viedään läpi mmj- kaapelina.

Teknilliseen tilaan ja sieltä betoniseinän läpi ovat mm. Ilmanvaihdon sisääntuleva ilma . Teknisestä tilasta betonikaton, parvekkeen ja räystään läpi ”katolle” menee mm. ilmavaihdon ja keskuspölyimurin poistoputket, aurinkopaneelien putkistot ja kaapelit, sekä anteni järjestelmä ja antenikaapelit.

Talon vaippa lämpöeristyksen ja tiiveyden näkökulmasta

Talon ulkoseinien sisäkuoren muodostaa kantavista betonielementeistä koottu betonisaumattu kuorirakenne. Rakenne on yhtenäinen sokkeliosaan ja sen alla olevaan anturaan saakka. seinän yläpään päällä on sikaflex liimalla kiinnitetty 15 cm leveä solumuovimatto, sikaflex höyrysulkuliimalla kiinnitetty höyrysulku (Euratex al) ja mitallistettu ns. perselankku ja kattotuolit. Betoniset sisäseinät läpäisee vain ikkunat ja kaksi ovea. sekä kaksi vesipostia. Näiden tiiveyteen palaamme myöhemmin. Huomatkaa yhtään sähköjohtoa ei tule seinien läpi.

Talon hengittämätön lämpöeristevaippa, polyuretaani kiertää yhtenäisenä anturasta yläpohjankautta, anturaan. Anturan halkaisee 230 mm vahva polyuretaanieriste. sen päältä, betoniseen sisäkuoreen muovisilla ns. tuttinauloilla kiinnitetty 260 mm vahva polyuretaanieriste jatkuu päädyissä yläpohjan eristekerroksen yläpintaan saakka ja sivuseinillä n 30 cm eristekerroksen alapintaa ylemmäksi. Näihin ja kattotuolien alapaarteeseen on vaahdotettu kiinni yhtenäiset 130 mm:n polyuretaanilevyt. Kaikki polyuretaanin saumat, tuttinaulojen liitokset sekä ulkokuoren kiinnitysrautojen läpimenot ns. pereselankkuun on vaahdotettu tiiviiksi polyuretaanivaahdolla. Yläpohjassa tulee mainitun eristeen alle tulee aimmin mainittu höyrysulku (Euratex al) ja sen alle vielä yhtenäinen 3 cm:n alumiinipaperipintaiset polyuretaanihöyrysulkulevyt. Kattotuolien alapaarteen kohdalle asennetaan yhtenäinen kumitiivistenauha jonka läpi naulataan katon alaslaskun kannattimet ja sivulappeilla ns. harvalaudoitus ( k 400). Yläpohjaan polyuretaanikerroksen päälle puhalletaan n. 650 mm kivivillaa.

Höyrysulun sisäpuolella oleva kokonaisala

Päätimme heti suunnittelun alkuvaiheessa, että tiiveyden ja lämpöeristävyyden näkökulmasta talon höyrysulun sisäpuolella ovat kaikki talon tilat, teknillinen tila mukaan lukien. Tämä mahdollistaa sen että päätetyn vaipan sisällä saamme ”vapaasti”, ilman ylimääräistä tiiveyden vaatimusta, asentaa putkia, johtoja, kanavia jne. Korkean eristävyyden ja tiiveyden vaativat läpiviennit on tällöin minimoitu. Läpivientejä ovat ovet, ikkunat, savupiippu, liesituulettimen, ilmastoinnin ja keskuspölyimurin poistoputket, ilmastoinnin tuloilmaputki, vesipostit, tuleva ja verstaalle lähtevä vesijohtoputket, maa- ja aurinkolämmityksen sekä niiden tasausvaraan putkistot, sekä eri kaapelit ja johdot sekä viemäri. On syytä huomata että talon ulkokuoressa olevat johdintiet on pukituksella hoidettu yläpohjan puhallusvillatilan yläosaan josta johdin tai kaapeli menee vaipallisena johtimena oman läpivientinsä kautta polyuretaaniin kiinnitetyn johdintiehen ja kytkimelle tai pääkeskukseen.

Eli johtimet on keskitetty yhteen johdintiehen. Muut johtimet sijaitsevat höyrysulun sisäpuolella tai menevät maan alle teknisestä tilasta. Viemärin jokaisessa liitännässä on vesilukko, pesukoneet liitetään altaiden alla olevan vesilukon päälle sijoitettavaan liitäntärenkaaseen ja saunan ns. kuivakaivo pesuhuoneen lattiakaivoon.

Vastaa