Sisäilman tarkkuusmittausta

Itä-Suomen yliopiston tutkija Samuel Hartikainen tuli 26.11.2012 päiväksi meille tekemään sisäilman tarkkuusmittauksia. Tarkasti ja laajasti päivän ajan sitten ilmaa mitattiinkin. olohuoneesta, makuuhuoneesta, kanavistostosta mittausyksiköitä välillä vaihtaen. Hartkaiselle sahattiin mukaan kattopanelin pätkä (kattopaneli on kapeista rimoista liimaalla tehty Effex), porekylvyn kypyainetta jne. Tutkija Samuel Hartikainen teki näytteiden keräystä sisäilman laadun määritystä varten. Kerätyistä näytteistä analysoidaan haihtuvia ja puolihaihtuvia orgaanisia yhdisteitä Sisäilman ja työhygienian tutkimusryhmän kehittämillä analyysimenetelmillä Ympäristötieteen laitoksella Kuopiossa.
Laboratoriossa hän voi erotella huoneilmassa ja rakenteissa olevat aineosat erilleen. Perusrakenteemme koostuu betonista ja sen tasotteista. Pintarakenkenteet on puuta (kattopaneelit, parketti, kaappien ja kalusteiden rungot), vesliukoista maalia, tapettia ja lattapintoja. Kuvassa mikrofoni jalan taitekohdassa piirongin päällä on sisäilman analysaattori joka ottaa talostamme ilmanäytteen viiden minuutin välein seuraavat kaksi vuotta. On mielenkiintoista saada väliaikaistuloksia Samulilta ja tavata taas kesällä uuden mittauksen merkeissä.

Comments are closed.