Mistä takalle – saunan kiukaalle korvausilma

Ainoa iso ongelma talossamme on takan ja kiukaan korvausilman saanti. Kun emme rakennusaikana hyväksyneet ratkaisuksi ”tuloilmaputki ulkoa takan alle” tai ” tuloilmaoutki tekniikan tilasta takan alle ja reikä tekniikan tilan seinään” olemme nyt puoli vuotta eläneet sen todellisuuden kanssa, että takka repii tuloilmaa mistä saa mm. liesituulettimen vastavirtauspelti (muovi) joustaa ja ilmaa tulee niin, että rasvasäleikkö huurussa. Oven pielet vinkuvat ja ilmaa tulee kun veto parhaimmilaan. Olohuoneen ison ikkunan ylälaidassa ayrylimassaan on repeytynyt aukkoja joista tuloilmaa virtaa sisään. Katso kuva.
Käytämme Enerventin ylipainekytkintä ns. takkakytkintä. Olemme miettineet olisikko hyvä ratkaisu koko polttoajan päällä oleva ylipaine, muttaa se sotkee ilmastoinnin. Vuonna 2009 kun olimme ostamassa savupiippua, ei ns. kaksoisvaippapiippuja ollut. Päädyimme Schiedel 200 mm:n teräspiippuun osin saksalaisen takan Normathremin näkemyksestä. Noirmatherm ilmoitti silloin, että hormisuositus on 200 mm, mutta 160 mm myös riittää. Nyt aikomuksenamme on asentaa 160 mm:n sisäpiippu ja ottaa sitä kautta korvausilma takan päälle. korvausilmakanava suljettaisiin- avattaisiin takan peltivipuun liitettävällä mikrokytkimellä joka ohjaisi katolla olevaa peltimoottoria. Otamme vastaan kaikkia hyviä ehdotuksia!!!!

1 kommentti

  1. tuomas says:

    Terve
    Hyvä huomio; kyllä akryylimassa kutistuu ja repeilee, mutta tässä me mittasimme tiiveyskokeen aikana ilmavirtausia siitä olohuoneen ikkunasta ja siltä sitä ilmaa alpainemittauksessa nyt runsaasti tuli. Terv Tuomas Alasalmi