Vesikiertotakka nopea energialähde

Ostimme Sakasta 15 kW:n tehon vesikiertotakan. Takan valmistajalla Normateherm yhtiöillä on yli 30 vuoden kokemus takkojen vamistamasesta. Sillä on kaikki tarvittavat serttifikaatit ja teknilliset kokeet tehtyinä.
Meillä oli ja on edelleen edellisessä talossa käytössä vesikiertotakka josta 30 vuoden kokemuksemme ovat erinomaisia. Passivienergiatalossa takka ei voi lämmittää juurikaan huoneilmaa sillä talo ei olta sitä lämpöä vastaan. Mielenkiintoista tulleessa takassa oli sen automaattinen jäähdystysjärjestelmä. Eli on täysi tuli takassa ja sähköt katkeaa. Ensisessä takassamme panimme ilmaluukut kiinni ja kuuntelimme kiehuvan veden pauketta terässydämmessä. Tässä takassa on kupariputkikierukka. Kun veden läpötila nousee ja kierto ei toimi, termostaatti avaan kylmävesiverkkoon kytketyn kierukan ventiilin ja kylmävesi virtaa takan kierukan läpi jäähdyttäen takkaa niin, ettei se kiehu ja ”pauku”
Kun takan vesiputkisto ja tarmostaatit ym oli asennettu, teräksien takkasydämen ympärille asennettiin ensin määräysten mukainen palovilla. Sitten tein rakenneputkesta kehyksen johon ruuvasimme kivilevyt ja niiden päälle keraamiset laatat sikabond liimalla. Liimalla siksi, että se hahollistaa mahdollisen lämpölaajenemisen tuoman laattojen liikkeet.Takan levyistä vielä osa asentamatta sillä painekoetta ei ole vielä tehty. Kun kaikki on valmista päälle nurkkaa tehdään 30 x 60 cm:n huoltoluukku (yksi laatta) ja vasemma sivulla on alhaalla ilmanottosäleikkö.

12 Comments

 1. Jari says:

  Moro,

  itsekin olen vesitakkaa laittamassa tulevaan matalaenergiatalooni. Talo tulee keskisuomeen petäjävedelle ja on noin 200m2 kokoinen 1½ puutalo.

  Vesitakoista olen yrittänyt löytää tietoa interwebistä, mutta heikosti on vielä täällä suomessa keskustelua aiheesta. Normathermistä löytyy pari juttua juurikin passiivi talojen yhteydessä.

  Millaisia kokemuksia sinulla on ollut takasta?

  -Jari J

  Ps. Sähköpostisi ei toimi.

 2. Vesku says:

  Moi, olisko sulla lisää kuvia tuon takan ja siihen liittyvän tekniikan asennuksesta? Voit laittaa vaikka maililla tulemaan. Lisäksi tiedustelisin, että mitä takka + vermeet tuli maksamaan ja mistä hankit ne?

 3. tuomas says:

  Terve
  Takalla näyttää olevan nyt myös Suomalainen myyjä ja sieltä löytyy myös asennusohje
  sivut http://www.vesitakka.fi/index.php/asennuskaytto. En selvittänyt kuka tuo on. Ei ole laittanut yhteystietojaan Kysy suoraan saksasta. Itse ostin takan suoraan Saksasta. Myyntipäällikkö on Ingo ja hän vastaa kaikkiin kysymyksiin myös englanniksi. Ingo.Zehnpfenning@normatherm-heiztechnik.com. Itse takka maksoi n 4 t€ ja kun otin siihen kaikki hilut (pumput, säätölaitteet, jne, konaishinta oli yli 5,5 t€. Nyt en ostaisin muita ”hiluja” kuin ilmansäätölaitteet sillä latauspumpuksi asensimme Ladomatin 12 ja ohjauksen liitämme Ouman Oy:n kehitteillä olevaan hydridi järjestelmään (takka, maapiiri, tasokerääjät, tyhjiöputkikerääjät, sekä mahdollisuus liittää takan piipun vesivaippa sisäpiippu, aurinkosähkö- ja tuulisähkö). Mielestäni Akvaterm edustaa nyt Suomessa tätä takkaa

  Terv Tuomas Alasalmi

 4. tuomas says:

  Terve
  Vuonna 1982 teetimme vesikiertotakan Ari-tuote Oy:llä Saarijärvellä. Se tehtiin pienestä keskuslämmityskattilasta niin, että turhat hilut pois, Hitasttiin kannakkeet tiilipuurausta varten ja lasiluukku. Tuloilma johdettiin takan alle erillisellä putkella. Pistimme silloin takan ympärille 50 mm palovillaa, muurasimme tiilikuoren ja päällystimme Louen marmorin jätepaloilla. Takka liitettiin savupiippuun, tulo- ja lähtöputkiin (jotka aluksi olivat liian pienet mutta 22:n mm:n putkina toimivat, takan päällä oli automaattiilmaaja ja säädettävä termostaatti joka käynnisti pumpun. Takalla ladattiin 3 m3 vesisäilön massavettä. Se oli ja on hyvä ja mukava ja on edelleen siellä käytössä.
  Kun kysyin joskus 90-luvulla rakentajamesuilla Tulikiven silloiselta tj:tä, Vauhonen, miksi ette tee vesikierotakkoja, niin hän vastasi, että jossain Utajärvellä niitä on kaksi, ai niillä ole kysyntää. Kerroin hänelle, että meillä ja naapurillamme on ja hyvin toimivat. Vauhkonen ei silloin innostunut asiasta, mutta nyt Tulikivellä on uusi mielenkiintoinen vesitakka. Tutustu siihen.
  Passivienergiatalon takasta. Passiivienergiataloon ei voi laittaa vuolukivi, pönttöuuni tai esim muurattua takkaa joka luovuttaa pinnastaan lämpöä, sillä passivienrgiatalo ei ota sitä lämpöä vastaan. Varsinkaan puutalossa ei ole juuri lämpöä varaavaa massaa (betonia vain lattiassa). Eli tavallisen takan lämpö joudutaan ajamaan pihalle avamaalla ikkunoita, ovia ja tuuletusluukkuja. Joten ainoa järkevä vaihtoehto mielestäni on vesivaipalla varustettu takka. Tässä Normatherm:n takassa on vettä kaikilla muilla sivuilla paitsi lasiluukussa. Mieti tuloilman järjestämistä takalle tiivissä talossasi. Me asensimme vesikiertotakan teknillisen tilan seinän taakse niin, että siinä on myös 40 mm:n putkien kautta ns. vapaakierto 2 m3:n akvatemin säiliöön (sähkökatkosten aikana vapaakierto jos takassa tuli). Nykyisestä takasta ei ole vielä kokemuksia sillä tämä passivienrgiatalon rakennusprojekti on pitkäaikainen hanke. Aina pohditaan jotain uutta haastetta ja sitten odotetaan ratkaisua!!
  Terv Tuomas Alasalmi

 5. Vesku says:

  Kiitos tiedoista. Löysinkin jonkun vanhan saksalaisen hinnaston googlesta, jossa takan hinta tuntui olevan samaa luokkaa.

  Vastasitkin osaksi samalla itseäni mietityttäneeseen asiaan, eli vesikierron ohjaukseen. Itse olen miettinyt Laddomat 21-60, jota ohjaa esim. jokin Oumanin laite (EH-800 tms.) vesitilasta mitattavan lämpötilan mukaan. Vaatiiko ohjaus jotain muuta tämän lisäksi? Yksi mittaamisen paikka oman maalaisjärjen mukaan voisi olla varaajan alaosasta lähevän takkaanmenoputken veden lämpötila, jolloin tiedetään koska varaaja on varattu ”täyteen”? Onko muuta oleellista?

  Entä millä venttiilin aukeamislämpötilalla olet oman Laddomatisi ottanut? Vaihtoehtoja on ainakin 63, 72 (oletus) ja 78 astetta.

 6. tuomas says:

  Terve
  Kokemuksen mukaan tärkein lämpömittari on takasta varaajaan menevän veden lämpötilamittari(pintalämpötilamittari) takan kyljessä josta näkee milloin varaan lämpötila on niin ylhäällä ettei enää puita pesään. Aiheesta kohta kuva sivuillamme. Me mittamme varaajan lämpötilaa, alhaalta, puólestavälistä ja päältä ilmausyhteestä. Nyt järjestelmää ohjaa Ouman 203 joka samankaltainen kuin 800 tämän ohjauksen suhteen. Ensivuoden alussa käyttöömme tulee uusi 6 porttinen Oumanin ohjausjärjestelmä joka mahdollistaa monen eri lämmönlähteen hyödyntämisen; maaliuospiiri, tyhjilputki, tasokerääjä, vesiglykoli sisäpiippu, aurinkosähkö, tuulisähkö jne. Idea on siinä, että järjestelmään voi valita energialähteistä; edullisin, toiseksi edullisin jne. ja takka sekä piippu aina kun tuottavat energiaa. Lisätietoja Oumanin uudesta järjestelmästä mail kari.kokko@ouman.fi . Ladomati lämpötila on 98 astetta, Korkea jotta nokeentuu mahdollisiman vähän.

 7. TJ says:

  Itselleni on tulossa Tulituotteelta Thermocamino 650 vesikiertotakka ja akvatermin 1000l AKVAir solar varaaja. Ohjausta mietin vielä ja latauspumppua. Latauspumppu tulee kaiketi laddomatin 21-60 tai automixin termovar ja savukaasutermostaatilla latauksen käynnistys. Tulituotteella on tuo Nordican regulaattori mutta en vielä tiedä otanko sen vai jonkun muun ohjauksen…?

 8. Juhani says:

  http://www.vesitakka.fi sivuillahan on että takkatarjoukset menevät suoran saksaan eli NormaThermin tehtaalle.

  eli tuo http://www.vesitakka.fi on Normathermin oma sivusto mutta vaan suomeksi.

 9. tuomas says:

  Terve
  Kyllä kysymys on samasta tuotteesta. Menee näköjään suomalaiselle välittäjälle joka ei ole laittanut muita yhteystietojaan kuin tuon sähköpostiosoitteen. Varmista luotettavuus ennen kuin ostat. jottei rahat
  mene hukkaan.
  Tässä linkki NormaTherm sivuille jossa talomme:

  http://normatherm.at/normatherm-referenz-objekte/projektpassivhausquohrenmit0/

  Ja tässä sähköpostiosoite tehtaan myyntipäälliölle jolta ostin takan: kieli saksa tai englanti
  Ingo.Zehnpfenning@normatherm-heiztechnik.com.

  Terv tuomas Alasalmi

 10. tuomas says:

  Terve
  Kyllä kysymys on samasta tuotteesta. Menee näköjään suomalaiselle välittäjälle joka ei olet laittanut muita yhteystietojaan kuin tuon sähköpostiosoitteen. Varmista luotettavuus ennen kuin ostat.
  Tässä linkki NormaTherm sivuille jossa talomme:

  http://normatherm.at/normatherm-referenz-objekte/projektpassivhausquohrenmit0/

  Ja tässä linkki tehtaan myyntipäälliölle jolta ostin takan: saksa tai englanti
  Ingo.Zehnpfenning@normatherm-heiztechnik.com.

 11. Mauno T says:

  Hei
  Olen myös hankkimassa vesitakkaa ja olen kuullut Normathermiä kehuttavan laadukkaimpana ratkaisuna ja ovat kuulemma pisimpään niitä valmistaneet. Minua mietityttää kuitenkin hinta, koska tuttavaltani joka on LVI-mies kuulin, että vastaavan puolalaisen saisi jopa paritonnia halvemmalla!?? Pyysin tarjouksen sekä http://www.vesitakka.fi (löytyy nykyään myös yrityksen tiedot joten pitäisi olla ihan luotettava) kautta että suoraa saksasta ja hinta oli täsmälleen sama. Onkohan niin iso ero, että kannattaisi maksaa ylimääräinen kaksi tonnia? vertailitko muita ratkasuja kun teit ostopäätöstä?