Ikkunat ja ovet kiinni vain Hiltin polyuretaaanilla

Kävimme mielenkiintoisia keskusteluja monien asijantuntijoiden kanssa ikkunoiden ja ovien kiinnityksestä.
Lähtökohta oli se että pyritään mahdollisimman hyvään lämmöeristävyyteen ja ilmatiiveyteen.
Meillä seuraava seinärakenne sisällä 150 mm bahva teräsbetoniseinä, siihen naulattu muovisillla tuttinauloilla 2 x 130 mm:n = 260 mm:n polyuretaanilevyt (vastaa 600 mm villaa) 5 cm.n ilmarako ja 12 cm:n teräsbetonien ulkokuori. Olimme ostaneet ikkunoiksi ja oviksi Skaalan Alfa totteet joiden karmileveys oli 210 mm.
Meille esitettiin aukkoihin vanerikehän rakentamista, tukilankun kiinnittämistä betoniseen sisäkuoreen aukon ympärille, terästukia ja teräspultteja vinosti siäskuoren läpi karmilankkuun, puupönkkiä ulkokuoresta karmiin jne.
Päätimme asentaa ikkunat ilman taustatukirakenteita ja karmipultteja vain vaahdottamalla tiivistäen ja kiinnittäen. Eli puukkosahalla sahattuihin aukkoihin nostettiin ikkuna, kiilattiin se suoraan ja vaahdotettiin neljässä osassa. Ensin sisältä kerros noin karmin keskelle ja toinen sisäpintaan. Ulkoa kerros keskelle ja toinen ulkopintaan, niin että vaahtokerrokset ovat mahdollisimman tiivitä. Vaadotuksen kuivuttua sisäpintaan laitettiin akryylimassa varmistamaan ilmatiiveyden
Ovien ympärille kiinnitettiin sisäkuoreen kiila-ankkureilla 68 mm:n kertopuu joka on siellä valmiina siltä varalta jos uretaanivaahdotus ei pidäkkään raskasta ovea paikoillaan. ovi nostettiin kiila-ankkureilla kiinniteyn kertopuun päälle ja muutoin ne asennettiin kuten ikkunat, eli karmipultteja ei ole. Aika näyttää kuinka asennuksemme toimivat. Uskalsimme tehdä näin sillä kaikki ovi ja ikkuna-aukot olivat saman betonisen sisäkuorielementin sisällä joten ns. elämistä ei ole.

2 Comments

 1. Rane says:

  Moi

  Olen katsellut teidän mielenkiintoisia sivustoja.
  Kokemukseni mukaan ainakin 90*90 ikkuna pysyvät mainiosti pelkällä vaahdolla.
  Onko kiinni pelkästään polyuretaanilevyssä?

  Onko avattavat ikkunat?
  Meillä normaali talossa pari (kiinteää 6m2) ikkunaa, joiden sisään ei saada salekaihdinta. Lämmittävät tod. paljon kesällä. Ensikesäksi täytyy laitta heijastava lämmöneriste kalvo ikkunaan.

  Onnea projektiin.

 2. tuomas says:

  Tervehdys
  Keskustelin jos kuinka monen asiantuntijan kanssa, myös Skaalan teknillisen johdon kanssa, siitä kuinka ovet ja ikkunat kiinnitetään kun en halunnut ns. kylmäsiltoja.
  Ikkunoiden karmin leveys on 210, suurin ikkuna on leveydeltään 210 ja korkeudeltaan 150. projektissa on myös 2 kappaletta 12 x 12 ikkunaan joiden lasit ovat 2 + 2 lämpölasit. Ovat ns. varapoistumistiet yläkerran makuuhuoneista ja painoivat tuhottoman paljon enemmän kuin kiinteät ikkunat.
  Kaikki ikkunat ovat kiinni ”vain” Hiltin vähän turpoavalla vaahdolla.

  Ovia varten kiinnitin betoniseen sisäkuoreen 48 x 68 kertopuun. Oven kynnys lepää tämän puun päällä. Sitten vaahdotin ovet neljään kertaan niin, että karmin tausta on täynnä vaahtoa. En laittanut karmipultteja karmista kertopuuhuun vaan päätin katsoa kuinka raskaat ovet näin toimivat.

  Ikkunat ostin aurinkokalvolla ja itsepesevällä pinnalla siksi, että kun ulkolasiin ei vuoda lämpöä, niin täällä lähellä merenrantaa ilma on aina kostea (kun meri auki) ja syntyy helposti jääkukkaa. Itsepesevyys pesee sen pois.
  Katso Ikkunatehdas Seloy Huittisista tj siellä tuntee asian ja opasti minua

  Mielenkiinnolla seuraan ovien toimintaa. Siitä saatanee kokemus parin vuoden sisällä. Ikkunat pysynevät paikallaan pitkään.

  Terv Tuomas Alasalmi